Do strony głównejBiuletyn Informacji Publicznej
tlo_menu
tlo_menu
tlo_menu

 

SZKOLNO-RODZINNY "FESTYN ZDROWIA"
zorganizowany w ramach Ogólnopolskiego Konkursu BOŚ "Czas Na Zdrowie"
 24 MAJA 2014
- sprawozdanie

           Do zabawy na kilka dni przed festynem zapraszała klasa I b
z wychowawczynią p. Renatą Basiewicz, z pomocą klas VI b i c, wychodząc ze szkoły na happening z piosenką o zdrowiu na ustach, instrumentami 
w dłoniach i transparentem informującym o dobrej zabawie w sobotę. I tak 24 maja 2014 roku w Szkole Podstawowej nr 9 im  Jana Pawła II w Ełku odbyła się szkolno-rodzinna impreza "Festyn Zdrowia" realizowana  w ramach III etapu Ogólnopolskiego Konkursu BOŚ, w którym  bierzemy udział.
           "Festyn Zdrowia" otworzył pan prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz,
a do wspólnej zabawy zaprosił dyrektor szkoły pan Andrzej Zdanowski.
           Jednym z pierwszych punktów programu naszego festynu było gotowanie "Zupy z Ratusza" według przepisu pana wiceprezydenta Artura Urbańskiego. To bardzo prosta w przygotowaniu zupa, a jednocześnie mająca wiele wartości odżywczych, oczyszczająca z toksyn organizm, wzmacniająca odporność. Jest lekkostrawna, można ją jeść kilka razy dziennie. Jej składniki to: 4 łodygi selera naciowego, 3 zielone papryki, 4 średnie cebule, główka kapusty. Warzywa gotujemy, dodając wywar z 3 kostek rosołowych, do smaku przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, przecierem pomidorowym. Na koniec posypujemy ją natką pietruszki. Przygotowana zupa bardzo wszystkim smakowała. Do niej serwowaliśmy upieczony przez panią Ewę Grabowską pyszny chleb "domowej roboty".
            Aby przepis na nią się utrwalił zabawiliśmy, się jej składnikami. Czteroosobowe drużyny: uczniów, rodziców, nauczycieli i prezydentów
z radnymi wrzucały warzywa do garnca z wodą. Tylko kilku osobom udało się trafić, czyżby gar stał ciut za daleko? Następnie mogliśmy wszyscy przejść do degustacji i obejrzenia przepysznych, zdrowych, przygotowanych przez uczniów i ich rodziców warzywnych i owocowych potraw, soków czy przekąsek.
Czas wszystkim umilał koncert instrumentalny państwa Karpuków, których zna już niejedna scena w Polsce.
Prowadzące festyn panie Beata Pudlis i Dorota Markowska zaprosiły panią Marię Kuncewicz, do wspólnego z dziećmi przygotowywania domowych pierogów z mięsnym farszem. Babcia Marysia podzieliła się również przepisem na smaczne racuchy i wraz z pomocnikami m.in. Patrykiem Jastrzębskim usmażyła je tradycyjnie na patelni. Dzieci z wielką ochotą podchodziły do stanowiska pani Marii i częstowały się gorącymi, pachnącymi drożdżami  racuchami.
Festyn to okazja do rodzinnej, wspólnej zabawy. Panie Agnieszka Karanowska i Elżbieta Rafałowska postanowiły zachęcić rodziny do wspólnego malowania na temat: Moja rodzina dba o zdrowie. Udział w konkursie wzięło
7 rodzin. Dzieci, rodzice i dziadkowie rysowali na arkuszach szarego papieru swoje pomysły na zdrowe spędzanie wolnego czasu. Wyniki okazały się zaskakujące, nie wyłoniono pierwszych miejsc, ponieważ wszystkie prace były piękne i przedstawiały ciekawe pomysły na zdrowy styl życia, dlatego też każdy uczestnik został nagrodzony.
Odbył się również konkurs na przyrządzenie zdrowej sałatki. Jego celem było propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych i zachęcanie do częstego włączania owoców i warzyw do codziennej diety rodziny. Dzieci wraz
z rodzicami przygotowały wspaniałe potrawy, które oceniała komisja
w składzie: p. wicedyrektor Barbara Dardzińska, p. Joanna Kotarska, radni miejscy: p. Zbigniew Jędrkiewicz - znawca  i miłośnik zdrowego żywienia oraz
p. Dariusz Wasilewski, który jest też przewodniczącym Szkolnej Rady Rodziców oraz p. Adam Rydzewski. Jury przy ocenie brało pod uwagę walory smakowe, zdrowotne i estetyczne potraw. Oceniającym najbardziej przypadły do gustu sałatki owocowe i te zostały ocenione najwyżej. Podczas wymiany opinii
o sałatkach p. Zbigniew Jędrkiewicz podzielił się z pozostałymi członkami komisji (i innymi zainteresowanymi osobami) wiedzą na temat zasad racjonalnego dobierania składników, m.in. odradził łączenie pomidorów
z ogórkami w jednej potrawie, gdyż te  drugie powodują niszczenie witamin
w pomidorach.
Na koniec wszyscy otrzymali nagrody rzeczowe. Byli to:
I - Wiktoria i Ania Chilicka (1b, 0a), II - Justyna Wiszniewska (6c),III - Klaudia Komosa (5a), IV - Błażej Kalinowski (0b), V - Faustyna Lulewicz (5b), VI - Elżbieta Prostko (1b), VII - Jan Prostko (5b), VIII - Katarzyna Różańska (4c).

W ramach rodzinnego spotkania na szkolnym boisku odbyła się zabawa "Wesoły Ogrodnik". Brały w niej udział zespoły 2 – osobowe: rodzic i dziecko
z klasy 0-6. Zabawa polegała na zbieraniu do koszyka warzyw i owoców oraz przegonieniu kreta i kruka z warzywniaka rozstawionego na płycie boiska. Zabawne gadżety do "Ogrodnika" wykonały panie Urszula Maksimowicz, Agnieszka Sitko i Agnieszka Zawadzka z pomocą dzieci należących do szkolnej świetlicy. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni certyfikatem "Wesoły Ogrodnik"- a każde dziecko otrzymało nagrodę.
Do rodzinnego  maratonu "Biegu Skrzatów" przystąpili rodzice
z najmłodszymi dziećmi. Trzymając się za rękę mieli pokonać w najszybszym czasie dystans 200 m. W maratonie wzięło udział około 20 par. Wszyscy, którzy ukończyli bieg, odeszli z medalem i upominkami.
Pan Stanisław Masłowski zorganizował konkurs latawców. Oceniana była samodzielność wykonania latawca i jego możliwości techniczne. Laureatami zostali Jakub Karwowski z kl. 0b i Wojciech Mikołajczyk z kl. 5a.
          Konkurs  duetów rodzinnych – Rodzic + Dziecko – w  kręceniu hula - hopem przebiegał w miłej atmosferze. Zabawa była przednia, a nutka rywalizacji nie popsuła wspaniałego nastroju. Najlepszym duetem rodzinnym
z klas pierwszych okazali się  państwo Skorupscy, z klas drugich – państwo Archaccy, a z klas trzecich - państwo Ignatowicz. Wszystkim uczestnikom wręczono dyplomy i nagrody. Konkurs przeprowadziły panie Wiesława Witkowska i Agnieszka Sierzputowska.
Jedną z wielkich atrakcji festynu było Koło Fortuny. Grę tę wykonał specjalnie na sobotnią imprezę pan Wittlieb, tata Piotrka z klasy 0 a. Każdy uczestnik Festynu mógł zakręcić kołem i wygrać nagrodę. Jednakże wcześniej należało odpowiedzieć na pytanie dotyczące zdrowego stylu życia. Pytania dostosowane do wieku i wiedzy grających zadawały Justyna Wiszniewska
i Monika Pawłowska. Dzieci popisywały się wiedzą z zakresu zrównoważonego stylu życia, znajomością zasad zdrowego odżywiania i umiejętnością dobierania form rekreacji i sportu dla siebie i swoich rodzin. Nasze "zdrowe" Koło Fortuny cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Pani Dorota  Markowska zaprosiła  uczestników festynu na "Roztańczoną Przerwę" – potańcówkę, przy której niejednokrotnie na długiej przerwie bawili się uczniowie.
            Na scenie amfiteatru, przed publicznością, wystąpiły dziewczęta
z tanecznym repertuarem. Swoje układy zaprezentowały zespoły z klasy IV c – "Hibi Gibi" w składzie: Wiktoria Serwatka, Katarzyna Różańska, Kornelia Kiełczewska, Nikoletta Kołakowska oraz klasy VI c – "Six Cats" – Justyna Wiszniewska, Wildene Hersous, Agnieszka Różańska, Monika Karpuk. Obie grupy taneczne wykazały się umiejętnościami scenicznymi. Kreatywne układy nagradzane były burzą oklasków.
Konsekwentnie, nie zabrakło piosenki o tematyce zdrowotnej. Szerszej publiczności mogli zaprezentować się uczniowie klas 0–III, wyłonieni
w konkursie zorganizowanym przez panie: Joannę Kalisz, Urszulę Godlewską
i Małgorzatę Przybył. Pięknie śpiewały w duecie Weronika Stupak i Ada Ramotowska z klasy II b, entuzjastycznie zespół:  Zuzia Szorc, Artur Wojsław oraz Piotr Wenda z klasy 0 b, jak zawodowe artystki zaprezentowały się solistki: Tosia Grądzka z klasy I b, Dominika Kowalska z II a, Gabrysia Ziarko z III b oraz Antonina Kaczmarczyk z klasy 0 b. Wszyscy wykonawcy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody.

Loteria fantowa przygotowana przez Samorząd Uczniowski i jego opiekunki: panią Annę Lewoc i panią Grażynę Barcińską, jak zwykle cieszyła się dużą popularnością. Uczniowie: Weronika Kretowicz (przewodnicząca SU), Marysia Zyskowska i Wojtek Wilczyński z klasy VI b mieli mnóstwo pracy, gdyż chętnych do kupowania losów było sporo. Dochód z loterii (495 zł) Samorząd Uczniowski postanowił przeznaczyć na nagrody dla prymusów na koniec roku szkolnego oraz organizację przyszłorocznego festynu.
 Stolik z afiszami, plakatami i ulotkami klubów i stowarzyszeń sportowych działających na terenie Ełku, przygotowała uczennica klasy 6c Agnieszka Różańska. Agnieszka  informowała, na bieżąco, gdzie i kiedy można zapisać się do poszczególnych klubów i stowarzyszeń, jakie dyscypliny trenuje się
w naszym mieście. Zachęcała do uprawiania sportu i rekreacji.
Najmłodsi uczestnicy festynu zaproszeni zostali do kącika urody. Wildene Hersous, Nikolina Sulewska, Natalia Rumińska z klasy VI c oraz Julia Wysocka
z Gimnazjum nr 3 charakteryzowały twarzyczki na motyle, kotki i króliczki, spidermanów i piratów.
Duże zainteresowanie wzbudzało przygotowane przez panie Renatę Basiewicz i Grażynę Barcińską stoisko ze skansenu pasieki pana Lucjana Różyckiego. Udostępnił on do obejrzenia stare pszczele ule, podkurzacz, ramki klateczkowe, kołpaczek do izolowania matki pszczelej, mieszek, zmiotkę pasieczną, szczypce pszczelarskie, rojnicę do zdejmowania roi, ale to tylko niektóre z bogatego asortymentu narzędzi wykorzystywanych do prowadzenia pasieki, a zaprezentowane na festynie. Uczennica Monika Karpuk dzieliła się wiedzą na temat techniki wykonania świec z wosku pszczelego, a Monika Pawłowska prezentowała wyrzeźbione z niego figurki.
Ciekawym punktem naszego festynu były pokazy ratownictwa medycznego w wykonaniu ełckich strażaków. Dwa wozy straży pożarnej pojawiły się nagle na boisku szkolnym, robiąc dużo hałasu – wjechały na sygnale. Wizytę strażaków zainicjowała i przygotowała p. Anna Nartowicz. Dzieci z dużym zainteresowaniem oglądały samochody, ich wyposażenie oraz możliwości techniczne. Strażacy bardzo cierpliwie i dokładnie uczyli  sztucznego oddychania, układania rąk podczas masażu serca, odpowiadali na pytania, żarliwie rozmawiali na temat niecodziennych sytuacji, wyjaśniali jak należy się zachować w sytuacji zagrożenia oraz jakie są symptomy takich zdarzeń. Na koniec strażacy sprawili wszystkim wielką radość – oblali silnym strumieniem wody, rozgrzanych na słońcu uczestników festynu.
Ogromnym wyzwaniem dla uczniów poszczególnych klas i ich rodziców było przygotowanie zdrowego poczęstunku na festyn.
Klasa VI c pod opieką wychowawczyni, pani Ewy Przekop przygotowała ekokramik na którym znalazła się tarta owocowa z bananem i truskawkami oraz lemoniada cytrynowo – imbirowa. Sporządzeniem potrawy i dekoracją stołu zajęły się uczennice Wildene Hersous i Justyna Wiszniewska. Dodatkowo Monika Pawłowska wydrukowała przepisy, które rozdano gościom podczas degustacji w trakcie trwania festynu. O walorach smakowych i zdrowotnych deserów informował kolorowy plakat. Zarówno lekkie ciasto owocowe jak
i lemoniada bardzo wszystkim smakowały.

Uczniowie z klasy IV a integracyjnej postanowili przygotować ekokramik ze zdrową żywnością. Jako myśl przewodnią wybrali owoce. Miały to być owoce nasze, krajowe. Na początku przygotowali coś, co je symbolizuje. Razem z panią wykonali więc "Owocowy pociąg zdrowia", w którym jechały wesołe owoce. Następnie zrobili stację pod nazwą: Owocowy sad – to drzewka, na których umieścili różne owoce. Całość prezentowała się wspaniale.
Mamy uczniów postanowiły wesprzeć działania i przyniosły cudowne i smaczne potrawy – tym razem było u nich na słodko: ciasto dyniowe, babeczki owocowe, rogaliki z marmoladą, chlebek własnej roboty z powidłami śliwkowymi czy kisiel owocowy.
            Oto lista rodzin, które włączyły się do wspólnego biesiadowania:
- Wojtek Marcińczyk z mamą, Zdzisławą, przygotowali kosz pełen różnych owocowych słodkości. Były tam pierogi z wiśniami, chlebek z powidłami, ciasto dyniowe, ciasteczka zbożowe i inne pyszności. Mama też pełniła funkcję kelnera, a Wojtek pięknie prezentował się w czapce kucharza.
- Klaudia Marcińczyk z mamą, p. Emilią, upiekły rogaliki z marmoladą. Nieoceniona też okazała się pomoc Klaudii, która serwowała nasze pyszności gościom, a mama nad wszystkim czuwała.
- Nikola Skrzypczak, jej babcia i mama, p. Justyna, przyniosły wyśmienicie wyglądające i tak samo smaczne babeczki z owocami i służyły pomocą.
- Bartek Sidorowicz i jego mama, p. Agata, uraczyli nas francuskimi rogalikami
z owocami i pomagali przy stoisku.
- Bartek Machnik i jego mama, p. Renata, wykonali przepyszny kisiel owocowy, służyli również pomocą w ich serwowaniu.
- Klaudia Ratyńska z mamą, p. Edytą, przygotowały ciasto z owocami.
- Damian Kuszyński z mamą, p. Beatą, wykonali ciasto marchewkowe.
- Paweł Pawlik z mamą, p. Moniką, zaproponowali nam poduszeczki z owocami.
- Wiktoria Sokołowska z mamą, p. Justyną, przygotowały ciasto z owocami.
Kosztującym potrawy klasy IV a rozdawaliśmy ulotki z wartościami odżywczymi owoców i zachęcaliśmy do ich zjadania. Wszystkie potrawy były przepyszne
i prezentowały się wyśmienicie. Uczniowie klasy IV a bardzo dziękują za pomoc osobom wspierającym i mamom.

W ekokramiku klasy IV b w roli głównej występowała marchew. Wychowawczyni klasy, p. Dorota Markowska, wraz z rodzicami uczniów zadbała o estetykę kramiku i gustowną dekorację. Martyna Zadrożna przygotowała afisz z informacją o wartościach odżywczych marchwi. Warzywo to królowało
w różnorodnych potrawach, przygotowanych przez rodziców. Można było degustować koreczki, roladki, babeczki, sałatkę, ciasto marchwiowe, placki
z  marchwią. Umiejętnościami kulinarnymi popisały się: pani Zadrożna, pani Grajko, pani Uścio, pani Jaroma, pani Olechna. Wychowawczyni bardzo dziękuje również pozostałym mamom, które zadbały o naczynia do degustacji tych potraw.

 

Klasa VI a wraz z wychowawczynią, p. Joanną Kalisz, zaprezentowała na ekokramiku wszystko, co dotyczyło jabłka: plakat z walorami i korzyściami, jakie płyną z jedzenia jabłek, szarlotkę przyniesioną przez Aleksandrę Rydzewską,
a upieczona przez jej mamę p. Katarzynę, różne odmiany jabłek i sok jabłkowy
z miętą. Każdy mógł skosztować dań i wziąć przepis na  pyszną szarlotkę.

Rodzice, uczniowie i wychowawczyni klasy II a - Jolanta Gromada przygotowali piękny ekokramik pod hasłem: Zielona wyspa i tęczowa flota. Centralnym punktem na tiulowym oceanie była szpinakowa tarta-wyspa oraz nadziewane różnymi farszami łódeczki paprykowe, pomidorowe i ogórkowe. Nieopodal, na rajskiej wyspie, serwowano domową lemoniadę, owocowe koktajle, babeczki z truskawkami, owsiane ciasteczka oraz owoce (arbuz, winogrona, truskawki). Całość udekorowana była morskimi muszlami
i papierowymi rybkami. Wyhodowane wcześniej zioła roztaczały cudowną woń mięty, cytryny i bazylii. Zachęcający plakat z menu przyciągnął wielu smakoszy!!! Dużą inwencję, kreatywność i zaangażowanie wykazały panie: Gajda, Szostak, Milanowska, Złotocha, Józefowicz i Herbszt z córkami, którym wychowawczyni bardzo dziękuje.

Ekokramik klasy II b zawierał: ciasto marchewkowe, ciasto truskawkowe, babeczki z jabłkiem, szaszłyki owocowe, koreczki owocowe, sałatkę warzywną
z porem, sałatkę warzywną z tuńczykiem, sałatkę owocową, grzybki z jajek
i pomidorów oraz soki owocowe. Przekąski i potrawy na ekokramik przygotowali następujący rodzice: p. Magdalena Andrukanis, p. Irena Archacka, p. Ewa Bokuniewicz, p. Edyta Popowska, p. Izabela Klimowicz, p. Renata Markowska, p. Katarzyna Nowicka, p. Anna Osińska, p. Katarzyna Ramotowska, p. Julita Stupak, p. Renata Sulewska oraz p. Anna Wasilewska. Dekoracją stolika oraz przygotowaniem potraw do degustacji zajęły się panie: Julita Stupak, Edyta Popowska i Katarzyna Ramotowska oraz wychowawczyni klasy Małgorzata Przybył. Uczennice: Weronika Stupak, Ada Ramotowska, Martynka Wasilewska i Wiktoria Markowska ubrane w dekoracyjne fartuszki roznosiły przygotowane na tacach przekąski i częstowały przybyłych na festyn gości. Pani Julita Stupak serwowała owocowe i warzywne potrawki gościom podchodzącym do kramiku. Przez cały czas trwania festynu nad porządkiem i estetyką podawanych potraw przy ekokramiku czuwały panie: Stupak i Popowska, za co wychowawczyni składa im i pozostałym rodzicom serdeczne podziękowanie.

Ekokramik przygotowany przez klasę V b miał wiele zdrowych potraw.
W przygotowanie ich zaangażowali się licznie rodzice oraz dzieci: Oskar Dworak, którego mama opiekowała się kramikiem podczas festynu, Ola Malinowska, Jan Prostko, Piotr Dąbkowski, Zuzia Popowska, Karolina Budzińska, Ula Bronakowska, Patryk Jastrzębski, Władek Haiduk oraz Faustyna Lulewicz. Przybyli na festyn goście mogli poczęstować się wieloma zdrowymi potrawami, znajdującymi się na klasowym kramiku począwszy od wyciskanego soku
z pomarańczy, przez wielowarzywne kanapki z chleba wieloziarnistego, sałatkę warzywną, podawane na sałacie placki z warzywami, koreczki owocowe, sałatkę z egzotycznych owoców po ciasteczka owsiane z ziarnami. Potrawy oraz napoje cieszyły się dużym powodzeniem. Na kramiku znajdowało się nie tylko zdrowe jedzenie, podawane w specjalnych naczyniach, ale również ciekawe plakaty z opisem zalet przygotowanych potraw.
Klasa VI b na Festyn Zdrowia przygotowała ekokramik marchewkowy. Mama Gabrysi, Pani Anna Weretyńska-Wasilewska upiekła pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe. Dziewczynki opiekujące się kramikiem: Gabrysia Wasilewska, Karolina Graczyk, Patrycja Czajko i Natalka Babińska  serwowały również świeże marchewki. Ozdobą tego stoiska była olbrzymia marchewka wykonana przez wychowawczynię, panią Annę Lewoc oraz plakat, w którego przygotowanie wiele pracy włożyła Karolina Graczyk,  informujący 
o wartościach odżywczych i walorach smakowych ciasta. Wszystkim, którzy degustowali wypiek, rozdawaliśmy również ulotki z przepisem i zaletami tej słodkiej dawki witamin.
Uczniowie klasy III b wraz z Rodzicami zorganizowali  ekokramik pod nazwą  ,,Owocowe zwierzaki". Na pięknie udekorowanym stole pojawiły się owocowe myszki, ananasowe jeżyki, sok z marchwi, pomarańczy i jabłek. Atrakcją dla zebranych były łabędzie z jabłek. Mistrzowski pokaz ich wykonania zaprezentował tata Majki Truszkowskiej - pan Bartosz. Wszystkie owocowe zwierzaki smakowały wyśmienicie, były zdrowe i pełne witamin. Wychowawczyni, pani Wiesława Witkowska, jest bardzo dumna ze swoich podopiecznych i ich rodziców.

Na stanowisko klasy V a przygotowano naturalną lemoniadę, koreczki warzywne i warzywno-owocowe w postaci "Jeża". Zaprezentowano je na połówkach kapusty oraz arbuza. Uczniowie  zaserwowali również szaszłyki owocowe. Stoisko ozdabiały plakaty dotyczące wartości zdrowotnych kapusty
i czosnku oraz plakat z przepisem na lemoniadę. Zaangażowali się: Przemek Mikołajczyk z mamą, p. Jolantą, Eliza Malinowska z mamą, p. Urszulą, Klaudia Frąckiewicz z mamą, p. Anną oraz uczennice: Maja Krupa, Magda Domitrz, Natalia Kuklo, Ola Przestrzelska, Ola Śleszyńska, Gabrysia Brzezińska, Klaudia Komosa, Dawid i Szymon Sobczykowie i Dominika Stachelek. W przygotowaniu koreczków pomagała również babcia Oli Śleszyńskiej pani Zdzisława Jankowska.

Dekorację kramiku klasy 0 a  wykonała p. Patrycja Murzynowska. Sałatkę owocową w koszyczku z arbuza zrobiła p. Jolanta Chilicka, koreczki owocowe
p. Iwona Wittlieb, szaszłyki warzywne p. Katarzyna Lemańska, ciasto z jabłkami p. Magda Sokołowska, babeczki z owocami p. Angelika Sołtys, ciasto marchewkowe i ciastka francuskie z owocami p. Marta Tekień, natomiast ciasto z jabłkami p. Renata Markowska.

Ekokramik grupy przedszkolnej 0 b składał się z: kieszonek warzywnych przygotowanych przez p. Ewę Wendę, szaszłyków owocowych wykonanych przez p. Katarzynę Wojsław oraz ciasta marchewkowego, które przyniosła
p. Monika Kosiorek.  Przedszkolaki ozdobiły obrus kolorowymi sylwetkami owoców i ustawiły na stoliku "wizytówki" poszczególnych potraw z ich walorami zdrowotnymi i smakowymi. Pani Regina Laskowska udekorowała kramik koszyczkiem warzywnym i pachnącymi piwoniami.

Klasa I a przygotowała ekokramik pod hasłem "Szaszłyki warzywne
i owocowe – bardzo smaczne i zdrowe".
Głównym składnikiem szaszłyków warzywnych była papryka (zielona, czerwona i żółta). Uczniowie pani Ewy Gronek udekorowali kramik haftowaną serwetą oraz serwetą wykonaną szydełkiem. Rozdali ulotki na temat wartości odżywczych papryki. W prace nad kramikiem zaangażowali się p. Renata Chilińska z synem Oliwerem, p. Justyna Kruczyńska z synem Bartkiem oraz p. Elżbieta Kamińska z córką Oliwią.

Wychowawczyni Renata Basiewicz ekokramik swoich podopiecznych opisała wierszem:
Klasa I b zdrowo żywi się.
Ekokramik smaczny był.
Tu koreczki, tam kanapeczki
Oraz pyszne owocowe sałateczki.
Same witaminy były na stole,
By promować zdrowy styl życia w szkole.
Mamy jadłem częstowały,
Aby dzieci zdrowo dorastały.
Pani Renata kieruje podziękowania dla państwa Joanny i Leszka Popowskich,
p. Klaudii Muzykowskiej, p. Joanny Budzińskiej oraz p. Teresy Prostko. Natomiast bardzo dumna jest z pomocy uczniów: Judyty Popowskiej i Bartka Budzińskiego.

             Wszyscy uczestnicy festynu otrzymali pamiątkowe ulotki z dziesięcioma zasadami zdrowego stylu życia.
 
Sobotnie przedpołudnie minęło w naszej szkole radośnie, rodzinnie, zdrowo i wesoło. Piękna majowa pogoda sprzyjała ruchowi na świeżym powietrzu. Wszyscy bawili się świetnie, poszerzając jednocześnie swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Koordynator przedsięwzięcia pani Beata Pudlis, gratuluje tak wspaniałej i udanej imprezy nauczycielom, rodzicom i uczniom -  przygotowali naprawdę wiele atrakcji, zadbali o to, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Wiele emocji dostarczyły uczestnikom pomysłowe i zabawne konkursy i konkurencje sportowe. Podniebienie radowały pyszności przygotowane przez dzieci i ich rodziców. Niezapomnianych wrażeń dostarczyły gotowanie z prezydentem i babcią Marysią, rozmowy z władzami naszego miasta oraz spotkanie ze strażakami. Wszystkim dopisywał świetny humor i nikt nie miał czasu na nudę. Niech żałują ci, którzy nie skorzystali z naszego zaproszenia.

Z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczny festyn.(Zdjęcia)

 

Promujemy zdrowie

 

 

 

sp9_banerd

Elknet - sponsor stronyZgłoś anonimowo nielegalne treści w sieci

© Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ełku